Seguint el fil de la publicació de fa uns dies en la qual parlàvem de les fases de projecte i de llicència d’obres, compartim amb vosaltres els últims conceptes a tenir en compte per fer un càlcul davant la construcció d’un nou habitatge.
FASE D’OBRA
Finalment, i amb l’obtenció dels permisos pertinents, es pot iniciar l’obra. En aquest moment, el tècnic director de l’obra, l’Arquitecte, comptarà amb la figura de l’Aparellador o Arquitecte tècnic, i entre tots dos portaran el control perquè tots els processos de construcció conflueixin fins a l’execució del projecte dissenyat. Els honoraris de l’Aparellador solen ser entre un 30 i un 40% dels honoraris de l’Arquitecte.
Tanmateix, quan parlem de costos de construcció d’una obra, ens referim als costos de la constructora o encarregada d’executar-la, tenint en compte tots els treballs o diferents industrials que intervenen en els diversos processos, com ara instal·ladors, serrallers, paletes, fusters, etc.
De la mateixa manera, no existeix un valor estipulat per al cost de construcció d’una obra, ja que pot variar molt en funció de diversos factors com la ubicació, la mida o fins i tot el prestigi que pugui tenir o no la constructora o l’encarregat d’executar les obres. Sí que podem establir uns valors aproximats de construcció a data d’avui, fent diferents comparatives entre pressupostos de múltiples obres, sempre amb precaució i sabent que són valors molt orientatius. Es podria establir una forquilla variable entre els 1.500 i 2.000 euros/m² de superfície construïda, per a una construcció de qualitats estàndard.
FASE FINAL D’OBRES
Un cop finalitzades les obres de construcció, cal regularitzar i informar l’Ajuntament i els diferents organismes administratius i registrals de la finalització de les mateixes. En aquesta fase, cal tenir en compte que també s’han d’executar taxes corresponents, entre elles l’obtenció de la primera ocupació de l’habitatge (previ control i registre del tècnic encarregat de l’Ajuntament), les taxes per obtenir la cèdula d’habitabilitat i el registre de la certificació energètica, els costos per al registre a Notaria de les escriptures d’obra nova, l’Impost d’Actes Jurídics Documentats i el registre de la propietat.
Tot això depèn molt de la mida de la casa construïda, però sol oscil·lar entre els 2.000 i 3.500 euros per a un habitatge que no superi els 400 m².
Esperem que aquests valors aproximats us hagin servit com a introducció i guia per a cada una de les fases en què se sol dividir la construcció d’una casa. Per a qualsevol dubte tècnic o consulta, podeu contactar amb nosaltres.
Fins al proper post!